10 tévhit az esküvőszervezésről

Amikor nekiálltok az esküvő szervezésének, könnyű elveszni az ötletek, tanácsok és szabályok tengerében. Mielőtt végleg kétségbe estek, szeretnék néhány tévhitet elhessegetni, illetve felhívni a figyelmeteket pár gyakori hibára.

 

1. Ez a nap csak rólatok szól

Ezt a mondatot nagyon sokszor fogod hallani a szervezés során és van benne igazság, természetesen ez a Ti napotok. Ám bárki, aki túl van már az esküvőjén elmondhatja, hogy azért a dolog nem ennyire egyszerű. A különböző családi és baráti tanácsokat, kéréseket kedvesen kell kezelni, elhárítani vagy megoldani, kompromisszumokat találni, úgy hogy ne legyen belőle sértődés. Ez egy nagyon fontos nap a családotoknak is és gondoljatok rá, hogy őket is bevonjátok a nap eseményeibe és mondjatok nekik köszönetet azért, hogy idáig eljutottatok. Cserébe az viszont mindenkitől elvárható, hogy aznap semmiért ne tegyenek szemrehányást vagy megjegyzést.

esküvőszervezés - csak ti

2. A helyszínt kell először lefoglalni

Tény, hogy a helyszínek hamar betelnek és hogy érdemes minél előbb kipipálni, elkerülve az esetleges csalódottságot és stresszt. Azonban fontos, hogy addig ne foglaljatok le semmilyen helyszínt, amíg nem született meg az esküvői koncepciótok. A személyiségeteken, történeteteken és elképzeléseiteken alapuló koncepció adja az iránymutatást, hogy az esküvőtök, hogy fog kinézni és milyen hangulata lesz. Egy tipikus példát említve, nem érdemes egy 200 fős rendezvénytermet foglalni, ha csak egy szűk, intim esküvőt szeretnétek, de az is kellemetlen, hogyha nem fér be a 150 fős násznép az előzetesen lefoglalt rusztikus pajtába.

esküvőszervezés - helyszín

 3. Az esküvő végére legatyásodtok

Egy esküvő tipikusan az a dolog, amire a világ összes pénzét el lehet költeni. A sok-sok inspirációt nézegetve, könnyű elszállni azzal, hogy miket szeretnénk, tehát mire kell költeni. Ettől függetlenül, nem szabad elfelejteni, hogy amire valóban szükség van egy esküvőhöz az egy szerelmespár, két tanú és egy szertartásvezető, minden más csak ráadás. Azt mérlegelni kell, hogy mi az ami ezenkívül elengedhetetlen az esküvőtökhöz és mi az amin spórolhattok. Ebben is segíteni tud az esküvői koncepciótok, hogy tisztán lássátok mi a legfontosabb nektek.

esküvőszervezés - költségvetés

4. Legalább egy év kell a szervezéshez

A legtöbb pár nagyjából egy évet tölt a szervezéssel, ez pedig leginkább azért van, mert a szolgáltatókat és a már említett helyszínt muszáj lefoglalni hamar, mert betelnek. Azért ne aggódjatok, mert ha bármilyen oknál fogva nem szeretnétek ennyi időt várni, pár hét alatt is össze lehet egy gyönyörű esküvőt dobni. Ehhez csak annyi kell, hogy bizonyos dolgokból engedni tudjatok. Hétköznapra eső dátumot választva például nagyon sok lehetőség felszabadul vagy ha nem a májustól szeptemberig tartó főszezonban házasodtok, még a hétvégék sem kizártak. Lehet, hogy a szolgáltatokból nem ér majd rá az elsőre kiszemelt, de türelemmel és rugalmassággal találni fogtok valaki mást, aki ugyanúgy mindent meg fog tenni azért, hogy tökéletes legyen a napotok.

esküvőszervezés - idő

5. Az esküvőszervező felesleges

Az esküvőszervezőkkel kapcsolatban az a benyomásom, hogy általában már az elején eldöntik a menyasszonyok, hogy ők mindenképpen szeretnének, vagy épp ellenkezőleg, nem érzik szükségesnek a segítségüket, hiszen úgy vélik maguk is mindent megoldanak. Bár sok szép esküvőt látok, amit a menyasszony vagy a pár szervezett, azért azt fontos megjegyezni (nem kampányolva magunk mellett), hogy egy jó esküvőszervező nagyon sok energiát és pénzt (igen, pénzt is) tud megspórolni nektek, hiszen figyel arra, hogy ne essetek bele bizonyos hibákba és tartsátok az előzőlegesen egyeztetett költségvetést. Arról nem is beszélve, hogy így az esküvő napján is nyugodtan hátradőlhettek, semmin nem kell aggódni, hiszen a mi feladatunk, hogy kézben tartsuk az eseményeket.

esküvőszervezés - esküvő szervező

6. Szolgáltatók helyett jók lesznek a barátok

Bár csábító és magától értendőnek tűnhet, hogy úgy spóroljatok a költségeken, hogy profi szolgáltatók helyett barátok töltsenek be bizonyos szerepeket, ez csak ritkán bizonyosul jó ötletnek. A hobbi dekoros könnyen befürödhet azzal, hogy túlvállalja magát és nem készül el időben, a rögtönzött ceremóniamester lehet, hogy hirtelen lámpalázas lesz vagy túlságosan felönt a garatra, a lelkes, de amatőr fotós pedig lemaradhat a legszebb pillanatokról. Hogyha a költségvetésbe nem férnek bele a drágább szolgáltatók, érdemes fiatal, pályakezdő fiatalokat felkutatni, akik amíg a portfóliójukat építik, alacsonyabb áron dolgoznak. Ha pedig lebeszélhetetlenek vagytok a baráti segítségről, győződjetek meg róla, hogy a képességeik is megvannak a feladathoz, nem csak a lelkesedés.

esküvőszervezés - szolgáltatók

7. DIY = spórolás

Nem akarok senkit se eltántorítani, hogy azzal töltse a hétvégéit, hogy meghívókat ragasztgasson, vagy az esküvő előtti napokat, hogy a dekorációval bíbelődjön. Viszont mielőtt belekezdenétek, mérjétek fel, hogy mennyi lenne az anyagköltség és mennyi időt kell vele töltenetek, mert gyakran sajnos nem jön ki olcsóbban, mintha egy profit bíznál meg. Valamint azt is gondoljátok át, hogy valóban meg tudjátok-e csinálni a kinézett elemeket, nehogy duplán kelljen érte fizetni. Persze, ha egy született DIY tehetség vagy (ami sajnos én nem) és élvezel ezzel foglalkozni, aranyos és személyes lehet például egy kézzel készített köszönetajándék, de semmiképp ne vállald túl magad és nézz utána, hogy valóban olcsóbban jöttök-e így ki.

esküvőszervezés - diy

8. A menyasszonyi ruha mindig fehér

A fehér mindig is klasszikus és gyönyörű választás lesz menyasszonyi ruhának. Viszont ha egy kicsit különösebbet szeretnél, nyugodtan válassz színes darabot. Az ekrü, púder vagy pasztellkék színű ruhák például már nagyon népszerűek. Ráadásul napsütésben ezek a színek is szinte fehérnek hatnak, míg benti fénynél már sötétebbnek tűnnek, ami szintén izgalmas. Mivel ma már tényleg semmi nincs kőbe vésve, akár tűzpiros ruhában is megesküdhettek.

esküvőszervezés - menyasszonyi ruha

Kép: Acqua Photo

9. Kötelező, kihagyhatatlan elemek

Ez egy megismételhetetlen nap az életetekben és semmit ne csináljatok azért, mert muszáj. Együtt szeretnétek készülődni? Hajrá! Nem szeretnétek templomi esküvőt? Ne legyen! Nem akartok első táncot? Túlélik a vendégek! Az esküvői tortát feleslegesnek tartjátok? Legyen helyette desszertasztal! A menyecsketáncot úsznád meg? Ne rakjátok bele a programba! Biztos vagyok benne, hogy ha jól kommunikáljátok, mindenki meg fogja ezeket a döntéseket érteni.

esküvőszervezés - kötelező elemek

Kép: Wed Over Hills

10. Mindennek tökéletesnek kell lennie

Amikor hónapokkal az esküvő előtt elkezded összerakni a Pinterest gyűjteményed, úgy fog tűnni minden pont olyan lesz, mint amilyennek elképzelted. Ahogy aztán egyre közeledik a dátum, azért már sejthető, hogy nehezebb életre kelteni azt ami a fejedben van, mint gondoltad. Lélekben készülj fel, hogy lehet nem pont úgy fog kinézni a dekoráció, mint a képeken, lehet, hogy esni fog az eső, lehet, hogy nem úgy sikerül a hajad, mint ahogy szeretted volna. Ne hagyd, hogy emiatt rossz kedved legyen vagy idegeskedj. A felmerülő gondokat meg kell próbálni kezelni, a szakemberek mögöttetek mindent meg fognak tenni. Nektek viszont a legjobb, ha elengeditek az egészet és élvezitek a nap minden percét. Még akkor is ha nem tökéletes, mert igazából tökéletes lesz.

esküvőszervezés - tökéletes

D.

Hasonló bejegyzések