Esküvő fenntartható módon – Interjú a Vászonzsákoslánnyal

Akik jól ismernek minket, azok tudják, hogy mennyire elkötelezett támogatói vagyunk a fenntarthatóságnak, környzetvédelemnek és állatvédelemnek. Szabadidőnkben szívesen hallgatjuk vagy olvassuk olyan fantasztikus emberek gondolatait, akik inspirálnak minket, hogy mit tehetünk még azért, hogy szebb és élhetőbb világban élhessünk. Egyik nagy kedvencünk a témában Antal Évi, akit a Vászonzsákoslány néven ismerhetett meg Magyarország. Évi munkásságát napi szinten követjük, nagyon hasznos tippeket oszt meg Instagram és YouTube oldalán, amivel segít minden ‘hétköznapi’ embernek, hogy otthon miket is tehet meg a környezete megóvása érdekében. Ő gondolatait osszuk meg most veletek, természetesen esküvős témában. 

Az utóbbi időben lettünk figyelmesek arra, hogy Évi bal kezén egy gyönyörű eljegyzési gyűrű díszeleg – természetesen a mi szemünk erre áll rá legelőször 😄 – így elkezdtünk azon gondolkozni, hogy vajon egy ilyen elkötelezett, low waste életmódot folytató pár hogyan is oldaná meg az esküvő kérdést. Hiszen egy átlagos lagzi a bőségről, hatalmas dekorkompozíciókról és nem utolsó sorban növényi étrendnek legkevésbé nevezhető magyar ételekből álló vacsoráról szól. Egyáltalán lehet fenntarthatónak nevezhetni egy esküvőt? Milyen praktikákat lehetne bevetni, hogy minél környezetkímélőbb legyen a nagy nap? Sokat firtattuk ezt a témát már itt, a honlapunkon, több cikket is írtunk már hasonló témákban (Tippek környezetkímélő esküvőhöz, Jótékonykodás az esküvőkön), de úgy gondoltuk, hogy kikérdezzük Évit is, hiszen ha valaki, akkor neki biztosan már határozott elképzelései vannak a témában. 

 

Szerinted mennyire fér össze, ha valaki környezettudatos, de mégis nagy esküvőt szeretne, sok emberrel? A nagy ünneplés mennyire fér össze a környezettudatossággal? 

Egy kis esküvő egyértelműen kisebb környezeti terheléssel jár, hiszen kevesebbet fogyasztanak a vendégek, kisebb térre van szükség és kevesebb járművet használnak a helyszínre utazáskor, azonban én úgy gondolom, hogy a fenntarthatóságért csak olyan vállalásokat tegyünk amik nem keltenek bennünk rossz érzést. Ha a pár számára fontos, hogy egyik szerettük se maradjon ki a lagziból, akkor más úton módon kell tenni azért, hogy csökkentsék az esküvő ökológiai lábnyomát. 

Milyen menüt tennél össze?

Mivel mindketten vegánok vagyunk, ezért a menü is cruelty free lesz egyértelműen, viszont annak is figyelmet fogunk szentelni, hogy főként szezonális alapanyagokból készüljön a menü. Egy olyan catering vállalkozást bízunk meg a menü elkészítésével, akik figyelembe veszik a mi kéréseinket, még akkor is ha kicsit… furcsák. 😀 A desszerteket és a tortát valószínűleg a Napfényes vegán cukrászattól fogjuk rendelni, lenyűgözőek a süteményeik, aki nem tudja, meg se mondaná róluk, hogy 100%-ban növényi eredetűek. A borok egy részét pedig a Kristinus vegán és biodinamikus picészettől vesszük.

Általánosságban hogyan lehetne az esküvőket fantarthatóbbá tenni?

Az ökológiai lábnyomunk legkisebb részét teszi ki a szeméttermelésünk (bár én erre is próbálok amennyire csak lehet figyelni), így a menü összeállításával és a helyszínek kiválasztásával tudunk a legtöbbet spórolni környezeti szempontból. A növényi alapú élelmiszerek kisebb ökológiai lábnyommal járnak, szemben az állati összetevőkkel, persze differenciál ez az alapanyagok vízfelhasználása, területigénye és származási helye szempontjából. A családtagok többsége feltételezhetően autóval fog érkezni a helyszínre, így okos döntés lehet egy helyen vagy egymáshoz közel tartani a szertartást és a lagzit, hogy ne kelljen több tíz járművet mozgatni a-ból b-be, így spórolhatunk a benzinen és az időn is. 

Mik azok az apró változtatások, amivel a párok környezetbarátabbá tehetik az esküvőjüket? Milyen környezetkímélőbb alternatívák vannak bizonyos dolgokhoz?

Itt mindenképpen említést kell tenni a dekorációról. A díszítés egy része lebomló, lokálisan termesztett növényekből fog állni, egyes elemeket biztosan használtan fogok beszerezni vagy én magam készítem el (például az asztalokra használt üvegekbe öntött szójagyertyák fognak kerülni fa kanóccal), bizonyos tárgyakat inkább bérelni szeretnék (péládul az étkészletet). Tehát szemét biztosan nem fog keletkezni az esküvőn, hiszen szinte minden komposztálható lesz vagy újrahasználható. 

Honnan tervezed beszerezni az esküvői ruhádat?

A ruhám secondhand lesz és két részből fog állni, ami azért fontos számomra mert nem csak egy alkalommal szeretném felvenni, hanem variálva, külön-külön az elemeket később is hordanám. Mivel vegánok vagyunk, ezért a ruhánk sem fog tartalmazni semmilyen állati anyagot, ami talán a férfi cipő választásnál okozhat némi fejtörést, de mi ezt azzal orvosoljuk hogy stílszerűen tornacipőben kelünk egybe. Ez részben azért is lesz így mert szabadtéri esküvőt szeretnénk, ahol a kutyáink is jelen lehetnek és magassarkúban, bőrcipőben kényelmetlen lenne a réten rohangálni. 😄

Én két megközelítésből tekintek erre az eseményre: összekötöm az életemet a szerelmemmel aki egyben a legjobb barátom is és megmutatjuk a családunknak, barátainknak, hogy mi hogyan és milyen elvek mentén élünk, ez egy hatalmas lehetőség arra, hogy betekintést nyújtsunk olyan emberek számára is a környezettudatos, etikusabb életvitelbe akik egyébként nem biztos, hogy találkozának vele a mindennapokban. Szeretnénk megmutatni nekik, hogy így is lehet élni és ez nem jár lemodásokkal, hiszen a buli hangulatát csak emelni tudja. 

Nagyon hálásak vagyunk Évinek, hogy megkeresésünkre szinte azonnal készséggel válaszolt és ilyen sok hasznos infót megosztott velünk. Reméljük, hogy ti is ellestetek néhány tippet, amivel ti is környezetkímélőbbé tehetitek az esküvőtöket. Merjetek elrugaszkodni a megszokottól és ne csináljatok valamit azért az esküvőtökön, mert az a ‘szokás’. Ez a nap rólatok szól, legyen olyan, mi 100%-ban ti vagytok! ❤️

Évinek és Tominak ezúton is mesés esküvőt és hosszú véget nem érő szerelmet és házasságot kívánunk! ❤️
Dia és Eszti

 

Hasonló bejegyzések