Esküvői etikett vendégeknek – kérdések és válaszok

A vendégek teszik különlegessé az esküvőt azzal, hogy a pár a számukra fontos emberekkel megoszthatja ezt a napot. Nagyon kedves a meghívottatoktól, hogy időt és energiát szánnak rá, hogy ott legyenek és osztoznak más boldogságában. Mégis, néhány alapvető illemtanácsot nem árt átismételni, ha hivatalosok vagyunk egy esküvőre, nehogy véletlenül kellemetlen helyzetbe kerüljünk.

esküvői etikettKép: Courtesy Neal Peters Collection   

 Meghívtak egy esküvőre. Mikor jelezzek vissza?

Amint megkaptad az RSVP-t vagy meghívót nézd meg a naptáradat, hogy ráérsz-e és ne várj sokat a válasszal (függetlenül, hogy az igen vagy nem), hiszen fontos tudni, hogy hány emberre rendeljék meg a szolgáltatásokat. Nem csak a vacsorára gondolok, hanem a dekoráció, grafikai anyagok, bútorok, szállás, vagy a torta szempontjából is lényeges a létszám. Legkésőbb a megadott határidőig mindenképp szólj vissza, ne kelljen hívogatni a válaszért. Hogyha az utolsó pillanatban derül ki, hogy ígéreted ellenére mégsem tudsz ott lenni, akkor is jelezd, ne ott vegyék észre, hogy nem jelentél meg. Egyébként ha kaptál meghívót, de nem tudsz elmenni, illendő egy képeslapot küldeni a párnak és sok boldogságot kívánni.

giphy

Kit vihetek magammal?

Ez egy tipikus dilemma amivel szembesülni szoktak a vendégek. Egyszerű a helyzet, ha a megfogalmazásból tisztán kiderül, hogy hány főre, kiknek szól a meghívó. (pl. Meghívunk Téged vagy Meghívunk Téged és kedves családodat) Legtöbbször egyébként a plusz egy vendég az elfogadott, de ha nem egyértelmű inkább kérdezzetek rá. Azt is minél hamarabb jelezd, hogy élsz-e a lehetőséggel és viszel magaddal valakit vagy egyedül érkezel. Később pedig lehetőleg ne gondold meg magad. Ezenkívül nem árt kideríteni, hogy a gyerekekre is vonatkozik-e a meghívás. Higgyétek el, a menyasszony is jobban örül, ha ezeket még a szervezés korai szakaszaiban sikerül tisztázni, mint hogy az utolsó napokban nyaggassák vagy érjék meglepetések.

giphy-7

Mit adjak ajándékba?

Általában a jegyespár jelzi a vendégeknek, hogy mit szeretnének ajándékba kapni. Magyarországon kevésbé elterjedt, hogy listát készítsenek a kívánt ajándéktárgyakból, helyette inkább pénzt kérnek a nászutukra vagy a közös jövőjükre. Ha így van, akkor azt adjatok és ne próbáljatok mindenféle kreatív ajándékot kitalálni helyette, maximum mellette kedveskedjetek egy kis személyes aprósággal. Az hogy milyen értékben ajándékozz, függ attól, hogy mennyire közeli a kapcsolatotok és az anyagi helyzetedtől is. Nem azért hívtak meg, mert egy vagyont várnak tőled, hanem mert a barátjuknak tartanak. Amennyiben azért megengedheted magadnak, érdemes úgy számolni, hogy a vacsora (és ha van, a szállás) költségét nagyjából lefedje.

giphy-10

Mit vegyek fel?

Nagy segítség hogyha a pár iránymutatást ad a dresszkódodról. Nőknél a koktél- vagy maxi ruha mindig befutó, de a hagyomány szerint nem illik az esküvőn fehéret, pirosat és feketét viselni. A fehér, törtfehér a menyasszonyi ruha színe, a piros éjfél után a menyecske ruháé, a fekete pedig a szomorúságot és a gyászt szimbolizálhatja. Persze mintákban, kiegészítőkben jelen lehetnek ezek a színek, csak ne tetőtől talpig. Van olyan menyasszony akit ezek a szabályok egyáltalán nem érdekelnek, de mivel annyi szép szín van amiből válogatni lehet, inkább ezeket válasszuk és ne kockáztassunk. A harsány színeket nem tiltja semmi, csak vigyázz, ne öltözd túl a menyasszonyt. Nem muszáj egyébként ruhában gondolkozni, egy csinos nadrág blúzzal is lehet nagyon elegáns. Templomi szertartás esetén arra is gondoljunk, hogy kivágott ruha mellé legyen nálunk kendő vagy blézer. Férfiaknál (is) tiltólistás a farmer, egy elegáns öltönnyel és inggel azonban nem lehet mellé lőni.

giphy-11

Mikor érkezzek?

A meghívóban írt időpont előtt fél órával érdemes megérkezni, inkább várjunk ott kicsit, minthogy elkéssünk. Ez egyébként is remek lehetőség, hogy megismerkedjünk, beszélgessünk a többi vendéggel. Hogyha bármilyen előre nem látott esemény közbe jönne (dugó, baleset, sztrájk, stb.) és nem értsz oda időben, várd meg a ceremónia végét és utána csatlakozz a programhoz. Nyomós indok nélkül szintén illetlenség a ceremóniát kihagyva, csak a vacsorára érkezni.

giphy-6

Fotózhatok a telefonommal és publikálhatom őket?

Ez a pár döntése és ehhez kell igazodnod. Hogyha van esküvői hashtag, akkor egyértelmű, hogy szívesen látják a képeiteket. Ilyenkor használjátok is, ne feledkezzetek meg róla, mert nagyon örülnek majd amikor visszakeresik a képeket. A ceremónia alatt viszont inkább ne fotózz, mert a profi képeken és videón, amiket évek múlva nézegetnek, csak a vendégek telefonja fog látszódni, az arcuk nem. Valamint a menyasszonyról ne rakj ki olyan képet, amit nem hagyott jóvá. A másik eset, az ‘’unplugged’’, vagyis offline esküvő, amikor kifejezetten arra kérik a vendégeket, hogy ne osszák meg a fényképeiket a közösségi hálókon és egyébként is, a telefonba merülés helyett inkább éljenek a jelenben.

giphy-5

Hogyan viselkedjek?

A legszuperebb dolog amit tehetsz, hogy jól érzed magad. Sokat dolgoztak azon, hogy nektek is minden tökéletes legyen. Ne tegyél rosszindulatú megjegyzéseket és ne a hibákat keresd. Nem ízlik az étel, fárasztó a program, meleg van, nem jó a zene? Lépj tovább! A játékokban vegyél részt, vedd a poént és legyél kedves a többi vendéggel, tisztelettudó a felszolgálókkal. Az ivással is óvatosan, ne te legyél az aki már 11-kor kifeküdt vagy kínosan részeg egész éjszaka. Hidd el, mindenki megjegyzi ki hogyan viselkedett az esküvőjén.

giphy-2

Mikor mehetek haza?

A menyasszony- vagy menyecsketánc után már egyáltalán nem számít illetlenségnek hazamenni, főleg az idősebb vagy kisgyerekes vendégek szoktak eddig a pontig maradni. Amikor azonban elmész, vedd a fáradságot és köszönj el a friss házasoktól. Lehet azt hiszed, hogy megzavarnád őket vagy nem akarod, hogy marasztaljanak, de nekik jól fog esni, hogy még egy pár szót válthatnak veled és megköszönhetik, hogy ott voltál. Fiatal barátként azért ne lépjetek le az első adandó alkalommal, bulizzatok, táncoljatok, csináljátok a bulit amíg bírjátok.

giphy-9

Illusztrációk: Giphy

D.

Hasonló bejegyzések