Ismerd meg! – Dányi-Wéber Veronika, szertartásvezető

Veronikát tavaly ismertük meg, egy nagyszerű közös esküvő keretein belül. Számtalan szertartást hallgattunk már végig, így azt gondoltuk, hogy megedződtünk az évek alatt, de Vera megható beszéde könnyet csalt a szemünkbe. Érezhetően a szíve-lelke benne van minden sorban. Azóta is szívből ajánljuk a párjainknak, akár magyar- akár angol nyelven szeretnék a szertartást.

Mesélj kérlek arról, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkezik a tökéletes szertartásvezető!

Mindig alkalmazkodik a pár egyedi igényeihez, ettől minden szertartás más lesz. Elemeiben, tartalmában, témájában, tematikájában, kellékeiben és hangulatában tud különböző változatosságot ajánlani. Tisztában van az aktuális jogszabályokkal, ismeri a hagyományokat és a szokásjogot, de követi az aktuális hazai és nemzetközi trendeket.

Óvja az esküvő háborítatlan békességét. Gondolok itt arra, hogy a szülőköszöntő résznél – mivel ez az egyik legsarkalatosabb része a szertartásnak – különös gonddal ügyel a családi harmóniára és egyensúlyra, hogy méltóképp emlékezzenek meg mindenkiről, – élőkről és angyalokról egyaránt -, és ne a gyászról, hanem a pár szerelmének egyesítéséről, az örömről szóljon mindaz. Ezeken felül szerintem alap elvárás, hogy rendelkezzen spontaneitással, megfelelő intelligenciával, empátiával, diplomatikussággal és titoktartási kötelezettséggel, valamint maximális türelemmel és felelősséggel a pár és az egész násznép, valamint a kollégái felé.

Sokan nem tudják a különbséget a szertartásvezető és az anyakönyvvezető között. Te miben foglalnád össze a legfontodsnn eltéréseket?

Szertartásvezető bármelyik napon -legyen az ünnepnap (szenteste, augusztus 20-a), vagy vasárnap, és a nap bármely szakaszában -legyen az a hajnali napfelkelte, a lenyugvó nap aranyló fénye, vagy egy hangulatos gyertyafényes éjszaka is rendelkezésre tud állni. Nem csak területileg határtalan, hanem a lehetőségek tárháza is kimeríthetetlen. Legyen az egy repülőgép vagy hőlégballon, mozgó vonat vagy egy Balatonon ringatózó hajó, az óceán feneke, vagy amit a pár el tud képzelni magának. Anyakönyvvezető személye kikerülhetetlen, hiszen Ő az a hivatali személy, aki rögzíti a házasságkötést. A házasságkötést a területileg illetékes hivatalban rögzítik elektronikusan. A párnak minden esetben be kell jelenteni szándékát, hiszen a családjogi kötelék csak így jöhet létre. A bejelentést követő leghamarabb 31. Napon történhet a hivatali bejegyzés. Az ügyfélfogadás és a nyitva tartás területenként eltérő lehet, de általában hétköznap két tanúval ingyenes a házasságkötés.

Inkább a vicces vagy a megható szertartásokat részesíted előnyben?

Egyedi igények alapján állítom össze az esküvői szertartás menetét és szövegét. A pár minden kérését figyelemmel kísérem és ha kell, ötleteimmel, javaslataimmal segítem őket. Nincs sablon, nincsenek közhelyek, vagy klisék, nincsen utánzás. Egyedi stílusom van, amiben fő vonal a meghittség, kísérő a romantika, a szívtől-szívig érzés, de helyet kapnak könnyed, laza humorbonbonok és mély tartalmi elemek is. A zeneválasztásban segítek, a technikai tudnivalókat egyeztetjük. Azonban van, hogy alapvető formulákról szót kell ejteni, hogy vegyük át az örömapától kedvesünk kezét, hogy forduljunk az igeneknél, fogjuk-e végig a virágcsokrot, vagy a szülőköszöntőnél milyen sorrendben illik odamenni hozzájuk… Sokszor kérdezték meg a szertartás után menyasszonyaimat, hogy barátnők vagyunk-e, hogy ennyi mindent tudok róluk. Nos, igen… szoktam mondani: idő közben azok lettünk 🙂

Munkád során a pár és a násznép érzéseire kell hatnod, ez nem kis feladat. Mi a trükköd?

Nem a hatásvadászat vezérel, hanem inkább az örömszerzés. Világ életemben szerettem meglepetést okozni a szeretteimnek. A családomnak, a barátaimnak, a szerelmemnek. Ez az esküvőkön sincs másként. Küldetésemnek érzem, hogy mosolygós, boldog tekinteteket láthassak magam előtt. Talán az empátia és a képzelőerő az, ami segít abban, hogy a történeteiket megszemélyesíthessem és olyan szöveget írjak, ami tényleg olyan, mint Ők maguk. Vagy, hogy a szülőket boldoggá tegyük. Ez egy nagyszabású feladat. Főleg akkor, ha családi viszály áll fenn, vagy valakit nagyon mélyen gyászolnak. Abszolút partner vagyok abban is, hogy ha szeretnék meglepni egymást valamivel a szertartáson. Imádok magas labdákat ajánlani a pároknak. Volt már lánykérés az igen-eknél, Nagymama búcsúztatása, stewardess ruhában esketés, vagy saját bevonuló zene. Imádom amikor a váratlan helyzetet felismerik és kicsordul a könnyük az örömtől és boldogságtól.

Mi a helyzet a külföldi párokkal? Milyen nyelven vállalsz esküvőket?

Olasz és angol nyelven beszélek. Ezen kívül több, mint 50 nyelven vállalok szertartásvezetést. Akár tolmáccsal, akár fordítással. Leginkább olyan nemzetközi esküvőkön veszik igénybe a szolgáltatást, ahol nagyon vegyes az összetétel (mondjuk szlovén, lengyel, német, thai és angol vendégek is vannak, de csak 2-3 fő beszél bármilyen idegen nyelvet). Ilyenkor keresek az adott nyelvekre fordítót/kat és a teljes szertartás szövegét kinyomtatva, az esküvő előtti percekben, névre szólóan, az aktuális nyelven átadom a vendégeknek. Így mindenki részese lehet a pár nagy örömének és a saját nyelvén élvezheti a szertartást. Ezt mind a párok, mind a násznép nagyon szokta köszönni, mert hatalmas nehézségeket segítek levenni a vállukról.

Hányszor szoktál egyeztetni a párokkal az esküvő előtt? Személyesen vagy inkább online tartod a kapcsolatot velük?

A személyesség híve vagyok, hiszen ilyenkor ismerhetjük meg egymást a leginkább. Az online általában akkor megoldás, ha nagyon messze vagyunk egymástól, vagy roppant rövid idő áll a rendelkezésünkre. Legalább kétszer szoktam egyeztetni a párokkal. Átlagban 16-18 órát töltök el egy-egy esküvővel. Ebben benne vannak az első egyeztetések, az online dokumentáció, kérdőív, szövegírás illetve az esküvő előtt-alatt-utáni munkám is. Természetesen, ha valaki ennél több megbeszélést szeretne, abban is partner vagyok. De általában elég szokott lenni ennyi idő.

Melyik szerinted a legszebb/legmeghatóbb része a szertartásnak?

A kedvenc pillanatom a ceremónia előtti pillanat, amikor az ara bevonul és a vőlegény ott várja az asztalnál. Abban a pillanatban benne van minden várakozás öröme, ilyenkor mindig összeszorul a szívem. Ott és akkor teljesen átadom magam a természet csodáinak. Érzem a bőrömön a lengedező szellő cirógatását, a nap simogató erejét, és a látvány, ami körülölel egy-egy ilyen balatoni, vagy tengerparti esküvő alkalmával, szemet kápráztatótan lenyűgöző. Ilyenkor legszívesebben megállítanám az idő kerekét, annyira szeretem megélni ezeket a pillanatokat.

A saját történetük elmesélésénél látni az arcukon az érzelmeket, ahogy elmosolyodnak, vagy elérzékenyülnek. Fantasztikus érzés, hogy én vezethetem őket ezen az időutazáson. A szertartás alatt a boldogító igenek kimondása egy igazi emberfeletti csoda. Mikor a kiskutyájuk hozza be a gyűrűt, vagy a saját gyermekük totyog oda a gyűrűhúzó párnával a kezében. Az egymásnak tett fogadalomtétel is szívet melengető vagy épp megmosolyogtató pillanat. Ezeket a momentumokat rögzítem a fejemben és a szívemben, mikor visszaemlékezem rájuk. A szülőköszöntésben pedig egyszerűen minden benne van. A múlt, a jelen és a jövő hármassága, a gyökereik tisztelete, szeretete, az egymás iránt érzett szerelem, hála érzése és a boldogságuk felülír minden várakozást.

Van valami tanácsod a jövő párjainak, ami a szertartást illeti?

Mindenkit arra buzdítok, hogy önazonos legyen az esküvője és a szertartása. Hogy ne másra hallgassanak, ne az aktuális trendeknek vagy a szokásjognak tisztelegjenek. Legyen olyan, amilyet Ők megálmodtak maguknak. Az extrovertáltak mondhatnak fogadalmat, az introvertáltaknak én is írhatok pár gondolatot. Készíthetnek időkapszulát, reptethetnek pillangót, házasíthatnak bort, ültethetnek fát, dobhatják a szerelem lakatok kulcsát a Balatonba, de behozhatja kutyusuk vagy gyermekük is a gyűrűt. Énekelhetnek, verselhetnek egymásnak, vagy viccesen –táncolva – is bevonulhatnak. Öltözhetnek bármibe, lejátszhatnak bármilyen zenét. És ami a legfontosabb, olyan nincs, hogy lehetetlen. Csak még nem ismerik a lehetőségeiket 😉 MONDJANAK IGENT AZ IGAZIRA!

Hasonló bejegyzések