Ismerd meg! – Gruber Andi, esküvői dekoráció első kézből

Gruber Andi hazánk egyik legnépszerűbb dekorosa, aki számos fantasztikus esküvőt tudhat maga mögött. Mindig szeretünk első kézből értesülni a legújabb trendekről, ezért Andi segítségét kértük, hogy számoljon be nekünk, milyen újdonságok várnak ránk 2020-ban, már ami az esküvői dekort illeti. Valamint megragadtuk az alkalmat, hogy kicsit bemutathassuk a Gruber Andi Wedding Decort, ami nagyszerű választás lehet minden házasodni vágyónak.

Mi vezetett téged a dekoratőrök kemény, de annál is szebb világába?

2014-ben a saját esküvőnk dekorációját mi terveztük és valósítottuk meg a férjemmel. Az előkészületek szűk egy éve alatt óriásit fordult velem a világ. A dekoráció részleteinek tervezése és készítése közben ráébredtem, hogy ez egy olyan tevékenység számomra, amiben tökéletesen ki tudok teljesedni. Szabályosan megszállottja lettem az esküvői dekorációk izgalmas világának és a saját esküvőnk után nem sokkal meg is született a döntés, hogy felmondok a televíziónál, ahol addig dolgoztam és belevágok az ismeretlenbe. Azóta gyakorlatilag az egész országot bejártuk esküvődekoros kis karavánunkkal. Az elmúlt években közel száz esküvőt dekoráltunk Soprontól Miskolctapolcáig és a munkánk több hazai és külföldi blogon, illetve magazinban is megjelent. Hálás vagyok, mert most azzal foglalkozhatom, amit a világon legjobban szeretek. Csodálatos párokat ismerhetek meg és részese lehetek az életük legboldogabb pillanatainak, az esküvőjük előkészületeinek és annak a mesés napnak, amikor minden álmuk egyszer csak valósággá válik. Látni mindezt, és az örömöt, amit ez jelent számunkra, a legnagyobb hajtóerő és motiváció, amit csak el lehet képzelni.

Milyen stílusú esküvők tartoznak a kedvenceid közé?

Nagyon boldog vagyok, hogy az elmúlt években rengeteg különböző stílusú és hangulatú esküvőt álmodhattunk és valósíthattunk meg a párjaink számára. A szívemhez legközelebb a letisztult, természetes elegancia áll, sok-sok gyönyörű, vadul burjánzó szezonális virággal és pár egyszerű, de mégis ötletes, személyességet hordozó részlettel megbolondítva.

Honnan szoktál inspirálódni a legújabb dekor ötletekről?

Iszonyatosan gyors tempóban követik egymást a különböző trendek a dekoráció és a virágkötés területén is, de szerencsére soha nem is volt könnyebb naprakésznek lenni ezekben, mint ma, a social media felpörgött világában. Az Instagram és Pinterest is szuper inspirációs források, de legalább ilyen fontos számomra az állandó önképzés szakirodalmi cikkek, könyvek olvasása és tanfolyamok, workshopok formájában. Fontos számomra, hogy a munkánk nemzetközi tekintetben is mindig naprakész, friss és előremutató legyen.

Térjünk rá a trendekre, mi szerinted az esküvői dekor örökzöldje, amivel nem lehet mellényúlni?

Csak ismételni tudom magam: a letisztult, sallangmentes eleganciával és a természetességgel szerintem sosem lehet mellényúlni. A természetes alapanyagok, mint a kő, a fa, a fém, az üveg szerintem sosem mennek ki a divatból, és örök érvényű az is, ahogy a növények és virágok élő, friss, illatos energiája élettel, meghittséggel, otthonossággal tölt meg bármilyen teret.

Mesélj kérlek az újdonságokról, amik 2020-ban várnak ránk? 

Tavaly december óta tudjuk, hogy 2020 színe a klasszikus kék lesz, de nagy valószínűség szerint mégsem ez lesz az, ami érzékelhetően meg fogja rengetni a jövő évi esküvők látványvilágát. Ennek a gyönyörű, klasszikus eleganciát megidéző színnek a megjelenése a terítéken (asztali textíliákban, tányérokon, poharakon), a grafikai elemeken vagy akár az outfitekben és kiegészítőkben biztos, hogy egy nagyon izgalmas színfoltot jelenthet, de ami sokkal széleskörűbben határozza majd meg nemcsak 2020-at, hanem a rá következő éveket is, az az ökotudatos szemlélet lesz.

A fenntarthatóságra való igény és törekvés olyan globális és létfontosságú jelenség, ami mostantól az esküvők világát sem kerülheti el. Első hallásra talán nehéz elképzelni, hogy egy esküvőn mégis hogyan valósulhat meg a könyezettudatosság, pedig valójában nagyon is kézenfekvő megoldásokról van szó. Ilyen például az, hogy  menyasszonyként próbáljunk szezonális, Magyarországon termesztett virágokban gondolkozni és ne sok ezer kilométerről érkező, import virágokat válasszunk. Ebben bátran kérjünk segítséget a dekorosunktól, virágosunktól. Ha még tovább merészkedünk, a virágdekorációt is megvalósíthatjuk újrahasznosuló alapanyagokból: például a manapság egyébként is óriási divatnak számító szárított növények vagy akár cserepes növények felhasználásával. A zero-waste szemlélet jegyében ajánlatos minden egyszer-használatos műanyagot kiiktatni az esküvő kellékei közül: páldául a műanyag poharakat és szívószálakat, elviteles dobozokat, virágkötészeti tűzőhabot („oázist”), műanyag buborékfújókat. A vendégeknek szánt köszönetajándékok is lehetnek környezettudatosak: becsomagolt, haszontalan mini-tárgyak helyett kis, cserepes élőnövény, vetőmag, vagy házilag készített lekvár. De egyre nagyobb trend az is, hogy a tárgyi köszönetajándékokat teljességgel kiváltják egy jótékonysági sarokkal, ahol a vendégek eldönthetik, melyik, az ifjú pár által megjelölt alapítványt/karitatív célkitűzést támogatják a képzeletbeli vendégajándékuk összegéből.

A minél kisebb ökológiai lábnyomot jelentő dekorációs megoldásokon kívül jelentős trendnek ígérkezik az esküvői vacsora bútorainak kreatív variálása: a kör- és táblaasztalok vegyítése, illetve azok szokatlan, formabontó elhelyezése, berendezése, például S- vagy akár X-alakban.

Az Egyesült Államokból indult, de számunkra, itthon is egyre inkább érzékelhető szemléletváltás eredménye az is, hogy a párok jellemzően egyre kisebb létszámú esküvőkben gondolkoznak. Amikor a költségek csökkentésére van szükség, inkább döntenek úgy, hogy csak a legközelebbi barátokat, családtagokat hívják meg, őket és magukat azonban egy valódi élménnyel ajándékozzák meg, egy gyönyörű helyszínen, különleges környezetben, igényes részletekkel, minőségi ételekkel és italokkal, mintsem, hogy ezek színvonalából engedjenek a nagy létszám miatt.

Ez az új szemlélet a dekoráció részleteinek tervezésekor is egyre inkább uralkodó lesz a következő években. Az amerikai trendguruk szerint a „mindenből, mindenhol sok” helyett egyre jellemzőbb lesz, hogy a dekorációs büdzsé legnagyobb részét egyetlen kiemelt, különleges dekorációs elemre összpontosítják, például egy lélegzetelállító, nagy méretű növényinstallációra, ami előtt a vendégek és a pár fotózkodhatnak, egy extravagáns, burjánzó mennyezetdekorációra vagy boldogságkapura, míg a dekoráció egyéb részletei visszafogottabbak, diszkrétebbek lehetnek.

Mit tapasztalsz? Milyen dekort választanak leggyakrabban a párok?

A legtöbb párunk számára a legfontosabb a természetesség, és az, hogy az esküvőjük részletei kettejük személyiségét tükrözzék és stílusban, hangulatban harmonizáljanak a választott helyszínnel is. Az elmúlt évek óriási slágere volt a „greenery” esküvő, ahol szinte csak zöld növényekből állt a szertartás, vacsoraasztalok dekorációja, 2019-ben pedig hasonlóan erős trendként jelentek meg a száraz virágok és az ehhez kiválóan passzoló kézi szövésű makramék. De legyőzhetetlen örökzöldnek számít a finom romantikát sugárzó fehér-púderrózsaszín színvilág, a virágok körében pedig vitathatatlan közönségkedvenc a bazsarózsa és a boglárka.

Hány esküvőt szoktál vállalni egy évben? 

A kezdetek óta fontos célkitűzés számunkra, hogy annyi esküvőt vállaljunk egy szezonon belül, ami lehetővé teszi azt, hogy minden párunkra és minden esküvőnkre kellő figyelmet, és kreativitást tudjunk szentelni. Egy esküvői dekoráció megvalósulása rengeteg előkészítést, háttérmunkát, logisztikát, szervezést igényel, az esküvők körüli napok pedig elkerülhetetlenül stresszesek, hisz óriási a felelősség rajtunk. Minden esküvőn 150%-ot szeretnénk nyújtani, a hibázás lehetősége pedig teljességgel kizárt. A virágkötés és a helyszíni díszítés, -bontás napjai sokszor hajnaltól éjszakáig tartó, fizikailag és szellemileg egyaránt megterhelő napok, ezért nagyon fontos, hogy néhány hetente legyen egy szabad hétvégénk, legyen lehetőségünk egy picit pihenni, feltöltődni és lélekben ráhangolódni az előttünk álló esküvőkre. Ezért jellemzően kevesebb, de nagy volumenű munkát vállalunk. Ez a módszer nekünk nagyon bevált, azt gondolom, ez a titka annak, hogy eddig el tudtuk kerülni a kiégést és a mai napig ugyanolyan öröm és szerelem számunkra a dekorálás, mint amilyen volt a kezdetek kezdetén.

Milyen stílusú pároknak ajánlanád magatokat a legjobban?

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján azokkal a párokkal passzolunk a legjobban, akik lazák, fiatalosak, ugyanakkor fontos számukra az igényes dekoráció, a gyönyörű virágok és, hogy meghitt, ünnepi környezetben ünnepelhessék szeretteikkel ezt a különleges napot. Az esküvői dekoros kiválasztásakor különösen fontos a szimpátia, és az, hogy meg tudj bízni az illetőben, hogy érezd, ő a Ti emberetek. Egy jó dekoros nemcsak a megfelelő kellékek, kiegészítők és virágok kiválasztásában és elkészítésében profi, hanem a háttérben mindig jelen levő segítség és lelki támasz is egyben, akiben feltétel nélkül megbízhatsz és tudod, hogy a maximumot fogja kihozni abból, amit közösen megálmodtatok. Olyan embert kell választani erre a feladatra, akivel megvan az ehhez szükséges összhang és bizalom. Hiszek abban, hogy azokkal a párokkal találunk egymásra, akikkel hasonló az ízlésünk és az értékrendünk, ezt igazolja az is, hogy sok korábbi párunkkal a mai napig baráti viszonyban vagyunk.

Képek: Vargha Miklós Photography

Közös esküvőnk, Anikó és Philipp nagy napjának dekorrészletei:

Képek: Török Bognár Reni

Hasonló bejegyzések