Mindent a koszorúslányokról

Közeledik a barátnőd nagy napja, ő pedig felkér, hogy légy mellette élete legszebb pillanataiban? Hatalmas megtiszteltetés, valószínűleg egész életére szeretne maga mellett tudni (máskülönben nem akarná, hogy az összes esküvői fényképén mellette legyél). Nagy örömöt okoz ez a gesztus, de nem árt tisztában lenni azzal, hogy mit is jelent ez és milyen feladatokkal jár.

Fénykép: Jánossy Noémi

Eredete

Megjelenéséhez egészen az ókori Rómáig kell visszamenni, hiszen bármilyen hihetetlen ebben az időben már az ara mellett sorakoztak a koszorúslányok. Feladatuk szerint ugyanúgy kellett felöltözniük, mint a menyasszonynak és tüsténkedniük mellette, hogy összezavarják a gonosz démonokat. Egy másik teória a Bibliából származik, miszerint Jákob, amikor feleségül vette Leát és Réchelt, a lányok magukkal vitték a szolgálólányaikat, hogy a csokrokat vigyék.

Fénykép: Wed Over Hills

Kik a koszorúslányok?

Egyszerűnek tűnik a képlet: a legjobb barátnők, akiket igazán szeret a menyasszony és szeretné örökre maga mellett látni őket az életben (és az esküvői képeken is). Igazi megtiszteltetés, ugye? 🙂

Feladatkör

Téged ért a megtiszteltetés, hogy a barátnőd mellett állhatsz élete egyik legfontosabb pillanatában? Akkor ideje megismerkedned pár feladattal:

 • Menyasszony lelkitámaszának lenni
 • Ruha megvásárlása (persze van amikor a menyasszony állja, egyéni megállapodás kérdése)
 • Menyasszonynak segíteni a meghívók kiosztásában
 • Leánybúcsú megszervezése
 • Esküvő napján a menyasszonnyal készülődni, segíteni a ruháját felvenni
 • Az esküvő során a menyasszony ruháját, sminkjét, haját igazítani, hogy mindig tökéletesen mutasson
 • Ügyelni a menyasszony csokrára
 • De a legfontosabb: élvezni az esküvőt és örülni a barátnőd boldogságának 🙂

Fénykép: Wed Over Hills

Megjelenés

Ez egy nagyon érzékeny pontja a menyasszony – koszorúslány kapcsolatnak. Sok konfliktus helyzetet hozhat, ha nem fordítunk rá elegendő figyelmet. Egy esküvő elsősorban a menyasszonyról és a vőlegényről szól, ezért tiszteletben kell tartani a kéréseiket. Tudjuk, hogy hajlamosak a menyasszonyok is néha túlzásba esni, amikor a harmóniát és az egységet várják el a koszorúslányoktól, de próbáljatok türelmesek lenni velük.

 • Hajviselet: Érdemes hasonló frizurát készítettni a nyoszolyólányoknak, ennek legegyszerűbb és bevált módja, ha együtt készülődtük a nagy nap reggelén. Fantasztikus hangulatot ad, ha délelőtt már pezsgővel indítotok, az aggodalmasabb menyasszonyok is hamarabb feloldódnak, ha azokkal a barátnőivel lehet, akiket legjobban szeret.
 • Ruha: Nem feltétlen kell minden koszorúslányt egyforma ruhába öltöztetni, manapság nagyon divatos, hogy bár színben egységes, de más-más fazonú ruhákat viselnek a koszorúslányok. Legyen a ruha elegáns, alkalomhoz illő. Színek tekintetében lehet kísérletezni, érdemes összehangolni az esküvő dekorációjával.
 • Cipő: Bár nem tűnik fontos pontnak, mégis nagyon szembetűnő, ha nem megfelelő lábbelit választunk az öltözékünkhöz. Érdemes erről időben egyeztetni a többi lánnyal, hogy ne érjen meglepetés. Nem túl szép látvány, amikor sok-sok gyönyörű koszorúslány sorakozik fel, és csak egy valakin virít egy tűzpiros magassarkú a púder színű ruhához.

Fénykép: 2 lenses

Így is lehet: koszorúsfiúk

Nem, itt most nem az a rész következik, hogy minden férfinak talpig elegáns öltözetben kell szirmokat szórni a vőlegény előtt. Külföldön szokás, hogy a koszorúslányoknak vannak férfi párjaik is, akik ugyanúgy szerephez jutnak az esküvőn. Ők a vőlegény legközelebbi barátai. Feladatkörük hasonló a lányokéhoz: legénybúcsú megszervezése, készülődés a vőlegénnyel a nagy nap reggelén, jó hangulat megteremtése. Legyen szó stílusos bevonulásról, szórakoztató beszédekről vagy a táncparkettről – hatalmas bulit tudnak csinálni!

Fénykép: Jánossy Noémi

Hasonló bejegyzések