Tudnivalók az esküvői meghívókról

A meghívónak kiemelkedő szerepe van, hiszen ez az esemény hírhozója, amit a vendégek először látnak az esküvőből és ahonnan a legfontosabb információkat megtudják. Na de mikor kell kiküldeni, mit írjunk bele és mit ne? 

esküvői meghívóKép: Style Me Pretty

Elegáns, modern, klasszikus, tasakos, fényképes, vintage… A mai pároknak hatalmas választéka van és minden elképzelésük megvalósítható. Az invitáció kinézetben már nincsenek szabályok, de néhány íratlan szabály van, amivel nem árt tisztában lenni. 

1. Mikor küldjük ki?

 Az időzítés fontos. Minél hamarabb tudnak a vendégek az esküvőről, annál nagyobb az esély, hogy szabaddá tudják tenni magukat arra a napra. Ezért érdemes minél hamarabb postázni a meghívókat vagy, ha szeretnétek, a ‘save the date’ kártyákat. Az általános irányelvek a következők:

  • Save the date: 6-9 hónappal az esküvő előtt szokás elküldeni. Az előnye, hogy a vendégeket már akkor értesíteni lehet a dátumról, amikor a meghívóhoz szükséges pontos részletek még nincsenek meg. Akár digitálisan formában is küldhetitek, hogyha nem akartok költeni rá.
  • Meghívó: Hagyományosan 6-8 héttel az esemény előtt juttatják el a vendégekhez. Viszont ha nincsen ‘save the date’-etek, ne várjatok eddig, legalább 3 hónappal az esküvő előtt szóljatok. Különösen nyárra, az emberek már hónapokkal korábban kiveszik a szabadságukat és lefoglalják a nyaralásokat, kár lenne ha ezért nem tudnának menni. Hogyha külföldön élő ismerősöket, rokonokat is meghívtok, szintén hamarabb kell szólni, hogy legyen idejük megtervezni az utazást és megvásárolni a repülőjegyet.

esküvői meghívó - pecsét

2. Mit írjunk bele?

Mivel általában limitált a férőhely, alaposan végig kell gondolni, hogy milyen szöveg kerüljön a meghívóra. Jó megoldás lehet, ha mellékeltek egy információs kártyát, amin bőven elférnek a legfontosabb tudnivalók vagy létrehoztok egy esküvői honlapot (egészen könnyű megcsinálni), aminek elég csak a címét beleírni.

  • Amit muszáj: Ki? Mit? Mikor? Hol? A neveteket, a házasságkötést, a dátumot (év, hónap, nap, óra) és a helyszínt, helyszíneket (címmel) mindenképp tüntessétek fel.
  • Amit lehet: Idézetet vagy verset. Valamint minden olyan információt, amit a vendégeknek fontos tudni, így sok aggódó üzenetet és telefonhívást megspórolhattok. Például: program, utazás, térkép, szállás opciók, hazajutási lehetőségek, dresszkód, elérhetőségek. Hogyha nincs külön RSVP kártya, akkor a visszajelzésről is tegyetek be útmutatást.
  • Amit ne: Etikett szerint a meghívóba nem illik az ajándék igényeket belerakni, de az információs kártyán vagy a honlapon nyugodtan jelezzétek, hogy mire vágytok.

esküvői meghívó - madzaggalesküvői meghívó - madzaggal 2

3. RSVP

‘Répondez, s’il vous plaît’, azaz kérjük válaszoljon. Külföldön szokás, hogy a meghívó mellé egy kis kérdéseket tartalmazó kártyát is mellékelnek borítékkal, amit kitöltve és visszaküldve jelzik a vendégek, hogy részt tudnak-e venni az eseményen. Azonkívül, hogy ott lesznek-e és hány fővel, megkérdezhetjük, hogy hoznak-e gyerekeket, melyik fogásokat szeretnék választani, kérnek-e szállást, de akár megkérhetjük őket arra is, hogy írjanak le zeneszámokat, amiket szívesen hallgatnának a buliban.

A visszajelzést valamilyen formában mindenképp kérjétek, mert a különböző szolgáltatásokhoz fixálnotok kell majd a végleges létszámot. Hogyha nem postán, akkor e-mailben, telefonon vagy esküvői honlapon keresztül is lehet, de tüntessétek fel, hogy hova, milyen címre várjátok a válaszokat. Szabjatok meg egy határidőt is, ami legalább 3-4 héttel az esküvő előtt van.

esküvői meghívó - arany

4. Kinek szóljon a meghívás?

Ez mindig egy kényes téma. Nem lenne túl elegáns beleírni, hogy ne hozz senkit, ezért a következő módon jelezhetjük, hogy kiket várunk:

  • ,,Szeretettel meghívunk Téged’’ = téged és senki mást
  • ,,Szeretettel meghívunk Téged és Párodat’’ = téged és plusz egy főt
  • ,,Szeretettel meghívunk Téged és Kedves Családodat’’ = téged, párod és a gyerekeiteket
  • ,,Szeretettel meghívunk Titeket’’ = téged, párod és a gyerekeiteket

Még ha tökéletes is a szövegezés, akkor is rá fognak kérdezni jó páran. Ezt megúszhatjátok, ha névre szólóan szólítjátok meg őket (,,Kedves Balázs, Dóri és Lili…’’), csak egy kicsit megbonyolítja a gyártást.

Alapvetően plusz egy főt szoktak számolni a meghívottakhoz, még ha nem is ismerik a párjukat, hiszen senki se szeret egyedül esküvőkre járni. Viszont, ha nektek fontos, hogy csak olyan emberek legyenek jelen akiket ismertek, ne érezzétek rosszul magatokat, hanem magyarázzátok el kedvesen a vendégeknek. Azt is fontos előre tisztázni, ha nem szeretnétek gyerekeket az esküvőn. Legyetek következetesek és ne tegyetek kivételeket, mert az nem igazságos.

esküvői meghívó - kártya

5. Elfogadható ha néhány embert csak a szertartásra hívunk meg?

Ha lehet ne csináljátok. Mindenki legyen hivatalos a vacsorára, aki eljön a ceremóniára. Ugyanígy, aki részt vesz az eljegyzési bulin, lány- vagy legénybúcsún legyen a meghívottak között. Inkább kevesebb emberrel számoljatok, de ne sértsetek meg senkit.

esküvői meghívó - program

Képek forrása: Pinterest

D.

Hasonló bejegyzések