Vőlegény divat – avagy öltöny vagy szmoking?

Mindannyian jól tudjuk, hogy a menyasszonyi ruha kiválasztása az esküvőszervezés egyik legizgalmasabb része. A nők legtöbbje már kislánykoruk óta tervezgeti, hogy mit is viseljen a nagy napon, bár akkor még csak egy lepedő adta a hosszú fátylat. ☺️ Viszont az urak nehezebb helyzetben vannak, ami az öltözködésüket illeti. Őket általában nem kíséri el öltönyt próbálni 3-4 koszorúsfiú, hogy tanácsot adjanak mi is lenne tökéletes az esküvőre. Mi viszont megpróbálunk segíteni a vőlegényeknek egy kis útmutatóval. 

 

Kép: Jánossy Noémi

Mikor viseljünk öltönyt és mikor szmokingot?

Az egyik legelegánsabb férfi öltözet kétség kívül a szmoking. Általában díjátadókra, operába és elegáns esküvőkre érdemes viselni, ahol a black tie dress code-ot adja meg az ifjú pár. Öltöny viselése sokkal hétköznapibb, akármikor felveheti az ember, ha szeretne stílusosan elegáns lenni. Legyen az egy üzleti ebéd, társasági esemény. 

Forrás: Suitsupply

Szmoking viselése

Szmokingot kizárólag csokornyakkendővel lehet hordani és alatta szmokinginget kell viselni, ami abban különbözik a ‘sima’ ingtől, hogy gallérjainak csücskei határozott szögben lehajtottak. Hozzá fekete lakk cipőt ajánlott felvenni. A mellény, vagy a spanyol öv szabadon választható. 

Forrás: Suitsupply

Öltöny viselése

Itt már sokkal kötetlenebb a helyzet. A nyakkendő sem kötelező előírás, de hivatalos eseménynél nem érdemes otthon hagyni. Viselhetik az urak fekete vagy barna bőrcipővel is, ami azonos az öv színével. A zakó kombinálható akár sportosabb nadrágokkal, farmerrel is, hogyha nagyon laza esküvőről beszélünk. 

Forrás: Suitsupply

Színek és anyagok

Számtalan szín közül választhatnak már a vőlegények, leggyakoribb a klasszikus fekete, sötétkék és a szürke. Trendinek számítanak a színes öltönyök, itt tényleg csak a képzelet szab határt. Anyagok szempontjából hódítanak a bársony öltönyök, szmokingok. 

Forrás: Suitsupply

Melyiket válaszd?

A legfontosabb az, hogy jól érezd magad benne. Persze passzoljon az esküvő stílusához és a menyasszony ruhájához is. Emlékeztek az esküvői stílusokról szóló cikkünkre, hogyha nem akkor mindenképp pillantsatok rá. Mint láthatjátok rengeteg féle stílus van és ugyanez igaz az öltözékekre is. Nagyon elegáns, klasszikus esküvőhöz tökéletes választás a szmoking, ezzel biztosan nem lehet mellényúlni. Ellene szól, hogy a későbbiekben kevesebb eseményen tudod viselni az öltönnyel ellentétben, amit számtalszor felvehetsz. Hogyha lazább, rusztikus, bohém, vagy tengerparti esküvőtök lesz, akkor öltönyt javasolunk.

Forrás: Suitsupply

 

Mi a helyzet a kiegészítőkkel?

Bizony sok-sok kiegészítő dukál a férfiaknak is, amikből érdemes csipegetni, de semmiképp se viseljétek az összeset egyszerre.

Díszzsebkendő

Szuperül feldobja a vőlegények öltönyét vagy szmokingját egy jól megválasztott zsebkendő. Fontos, hogy színben azonos legyen a nyakkendőjével. 

Forrás: Partyrns, Whimsical Wonderland Weddings

Mandzsettagomb

Ez nem egy szokványos, hétköznapi kiegészítő, hanem kifejezetten elegáns, már-már ünnepélyes. 

Forrás: Boho Weddings, My Online Wedding Help

Karóra

Egy szép karóra tökéletesen passzol az öltönyhöz és a szmokinghoz is. Mindenképp javasoljuk. 

Forrás: Style Me Pretty, Daniel Re

Mellény

A mellény tökéletes kiegészítő, amit gyakran választanak a vőlegények. Fel lehet dobni azzal, ha elüt a zakótól, ezzel lazább hatást kelt, de elegánssá is teheti a viseletet. Ellene szól, hogy nyári melegben nem a legpraktikusabb zakóval viselni. 

Forrás: Wedding-Venues, Style Me Pretty

Nadrágtartó

A nadrágtartó visszajött a divatba, de mindenképp laza, rusztikus esküvőkhöz ajánljuk. 

Forrás: Wanderingweddings, Etsy

Nyakkendő, csokornyakkendő

A szmokinghoz inkább a csokornyakkendő passzol, de ha lazább az esemény, akkor sima nyakkendő is tökéletes választás, csak arra kell ügyelni, hogy fekete legyen.

Forrás: Pinterest

Kitűző

Ez kifejezetten az esküvői viselethez tartozik hozzá. Fontos, hogy harmonizáljon a menyasszony csokrával, de ezt a dekorosok szem előtt szokták tartani. Inkább öltönyhöz javasoljuk.

Forrás: The Enchanted Florist, Junebug Weddings

 

Hasonló bejegyzések