Esküvői stílus és koncepció

Az esküvőszervezés egyik első lépése az esküvő stílusának meghatározása. Megannyi inspiráció közül nem egyszerű eldönteni, hogy mi az ami a saját esküvőnk része legyen. Ezért remek támpontot tud nyújtani, hogyha kialakítunk egy saját esküvői koncepciót.

 

Esküvői stílus

Legelőször is érdemes átgondolni, hogy milyen stílusú eseményt képzeltetek el magatoknak. A stílusok tágan és szabadon értelmezett irányvonalak, amik egy bizonyos hangulatot, kinézetet tükröznek és természetesen ötvözni is lehet őket. Stílust adhatnak helyszínek, hangulatok, évszakok, színek, dekorációk.

Néhány példa a legnépszerűbbek közül:

Bohém, Csillogó, Eklektikus, Elegáns, Kerti, Klasszikus, Modern, Romantikus, Rusztikus, Sikkes, Tengerparti, Téli, Tematikus, Toszkán, Vintage

A legtöbb stílussal annyi a gond, hogy önmagukban nem egyediek. Például rusztikus vagy vintage esküvőből megszámlálhatatlan volt már és lesz is még. Egy esküvő pedig többek között akkor emlékezetes, hogyha egyedi tud lenni.

esküvői stílus - rusztikus asztal dísz esküvői stílus - rusztikus hordó virággal

Rusztikus dekoráció (Képek: Wedding Chicks)

A fenti listában említett tematikus stílus jellemzője, hogy egy központi téma köré épül a dekoráció és az esküvő legtöbb részlete, mint az öltözékek, a zenék, a programok, a menü, akár a vendégek dresszkódja is. A lehetőségek száma végtelen, az eseményt ihlethetik például korszakok, filmek, könyvek, kultúrák, városok.

esküvői stílus - utazás koncepció ajándék csomagok esküvői stílus - utazás koncepció földgömb emlék esküvői stílus - utazás koncepció torta

Ötletek utazás tematikára (Képek: Ruffled)

Viszont nem kell tematikus esküvő ahhoz, hogy különleges legyen a napotok. Elég, hogyha létrehoztok egy saját esküvői koncepciót.

Esküvői koncepció

Itt az ideje a kreativitásnak! Az esküvői koncepció a stílust és a pár egyedi ötleteit, kívánságait, ízlését ötvözve létrehozza az esemény vázát. Így az esküvői stílust magatokra szabhatjátok vagy akár teljesen újat álmodhattok meg.

Hogyha emlékezetes esküvőt szeretnétek, tegyétek emlékezetessé! Koncentráljatok az apró részletekre legalább annyira, mint a nagy dolgokra.

Amikor a koncepción gondolkoztok, a következő dolgokat érdemes átgondolni, beleépíteni:

 • Milyen a számotokra tökéletes esküvő
 • Történetetek főbb momentumai
 • Közös élmények, emlékek
 • Mitől különleges a kapcsolatotok
 • Számotokra fontos tárgyak
 • Számotokra fontos személyek
 • Kedvenc dolgaitok (ételek, idézetek, hobbik, zenék, stb.)
 • Rátok jellemző idézetek
 • Kedvenc esküvői inspirációk
 • Saját ötletek, elképzelések
 • Színek amiket el tudnátok képzelni a dekorációban
 • Nektek mi az esküvő három legfontosabb része
 • Nektek mi az esküvő három legkevésbé fontos része

Beszéljétek át, gyúrjátok egybe ezeket az elemeket. Az ötleteiteket gyűjtsétek egy dokumentumban vagy prezentációban, készítsetek belőle ‘mood board’-ot. Nem kell mindent véglegesíteni, de remek kiinduló alap lesz. Ráadásul nem csak nektek lesz segítség, hanem a szolgáltatóknak is, hiszen könnyedén átlátják majd, hogy mit szeretnétek, illetve további tippeket, tanácsokat tudnak adni hozzá. Az is előnye, hogy tisztán látjátok majd, hogy mi illik ebbe a koncepcióba és a felesleges dolgok iránt nem (annyira) estek csábításba.

esküvői stílus - ezüst arany mood boardesküvői stílus - ezüst arany mood board 2esküvői stílus - ezüst arany mood board 3esküvői stílus - ezüst arany mood board borítékesküvői stílus - ezüst arany mood board 5esküvői stílus - ezüst arany mood board 6esküvői stílus - ezüst arany mood board 7esküvői stílus - ezüst arany mood board 8

Ezüst-arany mood board (Képek: weddingsonline)

Így végeredményben az esküvőtök olyan lesz, mint ti, minden elemében rólatok fog szólni, a vendégeitek pedig sose fogják elfelejteni. Nem a dekoráció, a drága ételek vagy a ráköltött pénz teszi szívhez szólóvá az esküvőket, hanem az apró részletek, amiből ti sugároztok.

Egy példa

A saját esküvőm idén májusban volt és mi is igyekeztünk egy sajátos koncepciót létrehozni. Egy elegáns, de mégis bensőséges napot képzeltünk el. Mindenképpen vidéken szerettük volna tartani, ahol a násznép elszabadulhat a hétköznapokból és egy csodálatos hétvégét tölthet el velünk. A helyszín a Liszkay Birtok volt, a gyönyörű tájának köszönhetően pedig adott volt a toszkán stílus, amire a dekorációval is ráerősítettünk. A szőlőbirtok és a pincészet miatt a bor is visszaköszönő elem volt a koncepcióban, például homok helyett két pohár bort öntöttünk össze a szertartás alatt. A domináló színek a púder, zöld és a szürke / ezüst voltak.

esküvői stílus - Vígh Diána

Kép: Wed Over Hills

Apró részletekkel és figyelmességekkel szerettük volna mindezt igazán egyedivé és meghatóvá tenni.

A hotelben a vendégeket egy üdvözlő kártya és másnap reggelre egy ,,Ne zavarjanak’’ tábla fogadta. A helyszínre érkezéskor program kártyákat kaptak, aminek a hátulján a közös történetünk rövid összefoglalója szerepelt. A monogramunk is sok helyen visszaköszönt, így téve mindent egy kicsit személyesebbé. Nagyon szeretjük az állatokat, ajándékok helyett állatmenhelynek gyűjtöttünk adományokat.

Próbáltuk a számunkra fontos személyeket (és négylábúakat) minél jobban belevonni a nap eseményeibe. Hat koszorúslány és hat ‘groomsmen’ személyében a legjobb barátaink mindvégig mellettünk voltak. A szertartásnál ünnepélyesen bevonult az egész család, a négy nagymama szórta a szirmokat előttem (ami a lelkesedésüknek köszönhetően a végén inkább volt mellettem), apukáink pedig megható beszédeket mondtak. A gyűrűket a két imádott kutyánk hozta be a nyakörvükre kötözve. Az együtt töltött hat évünkről képeket raktunk ki, amit kettő, a családunk esküvői fényképeiből összeállított családfa keretezett.

Mivel sok helyen éltünk már és sokat költözünk, a ceremóniához való bevonulásnál egy számunkra igen jellemző idézet köszöntette a vendégeket: ,,Where you go I will go and where you stay I will stay’. A szertartésvezetőnk, Simai Mariann is egy ehhez kapcsolódó idézetet választott nekünk: ,,Az otthont nem lehet falak közé szorítani, nem lehet kulcsra zárni. Mert az otthon egy érzés. Egy érzés, amit nem tudsz felépíteni, berendezni, vásárolt tárgyakkal felékesíteni. Az otthon egy érzés, amit nem vehetsz, csak kaphatsz. Tőle. Vele, mellette mindenütt otthon vagy.’’

Eredetileg vacsorához a kedvenc konyháink ételeiből (olasz, görög, mexikói, magyar) szerettünk volna kis állomásokat kialakítani. Sajnos később letettünk erről az felvetésről, mert költséges lett volna. Ezért is kell végiggondolni, hogy mik a számotokra legfontosabbak és mi az amit el tudtok engedni. Viszont a kedvenc édességem, a tiramisu, nem hiányozhatott a desszertasztalról.

Apróságoknak tűnhetnek, de a legtöbb vendégben ezek az apró dolgok maradnak meg leginkább. Csak bíztatni tudlak titeket, hogy a koncepciótokba minél több személyes dolgot rakjatok bele.

D.

 

 

 

 

 

 

Hasonló bejegyzések