Hogyan kerüld el az esküvőszervezéssel járó stresszt

Abban mind egyetértünk, hogy esküvőt szervezni stresszes feladat lehet, főleg, ha a menyasszony egyedül áll neki tervezgetni és azt se tudja hirtelen, hogy hol is kezdje. Azt vettük észre, hogy amint közeledik a nagy nap, a nyugodtabb menyasszonyok is idegesebbek, feszültebbek lesznek. Bele se kezek, hogy mennyi potenciális buktatója lehet egy esküvőnek, amire fontos lenne minden menyasszonynak figyelni, inkább a lenti cikkünkben segíthetünk, hogy hogyan is varázsolhatjátok nyugodtabbá és élvezetesebbé a készülődést. Mantrázzátok a mottókat és ti is elengedhetitek a stresszt!

 

Állítsatok fel prioritási sorrendet!

Hogyha nem végtelen büdzsével gazdálkodhattok, akkor érdemes összeírnotok a vőlegényeddel, hogy mi is a leglényegesebb számotokra az esküvőtökön. Extravagáns menüsor, 150 fős vendégsereg, mindent elsöprő dekoráció vagy sztárfellépő? Írjátok össze, akár külön-külön, hogy nektek mi a legfontosabb, ez már az elején ad nektek egy stratégiai tervet, hogy kiktől kérjetek be először árajánlatot és mihez igazítsatok minden többi ‘apróságot’.

Írjatok össze reális költségvetést!

Rengeteg gyönyörű esküvőről láthatunk képeket Instagramon és Pinteresten, de sokan nem tudják, hogy a legtöbb esetben az ilyen fotókon akár több milliós dekorációk vannak. A probléma ott kezdődik, hogy a legtöbb ember nincsen tisztában a költségekkel, de miért is lenne, hiszen nem minden évben szerveznek esküvőt. Egy esküvőszervező segíthet összeállítani egy költségvetési tervet, hogy lássátok, hogyan lehet a legjobban beosztani a büdzsét. Mindig kérjetek be több helyről is árajánlatot a szolgáltatóktól, hogy legyen összehasonlítási alapotok.

Ne aggódj azon, ha valami nem tökéletes!

Ahogy az életben semmi, úgy egy esküvő sem lehet maradéktalanul tökéletes. Természetesen egy esküvőszervező minimalizálhatja a problémákat, de esetleges családi vitákat, időjárási körülményeket, beutazási korlátozásokat ők sem tudnak megoldani. Ha valamin nem tudtok változtatni, akkor azon fölösleges aggódni, nem igaz? Szükségetek lesz egy kis lazaságra, kompromisszumkészségre, hogy ezeket a helyzeteket kezelni tudjátok és higyjétek el, az eredmény így már közelíteni fog a tökéletes felé.

Próbáld meg kezelni a kéretlen tanácsokat!

Minden menyasszonynak és vőlegénynek van legalább egy olyan ismerőse, barátja vagy rokona, aki kötelességének érzi, hogy tanácsot adjon az esküvőszervezéshez. Persze lehet ezt a legnagyobb jóindulattal teszi, de azért senki sem szereti, ha olyan tanácsokat kap, amiket nem kért. Kedvesen, de határozottan érdemes visszautasítani ezeket a javaslatokat már az elején, mert az esküvő fele közeledve csak egyre bosszantóbbnak fogjátok találni ezt. Plusz, azért mert a tanácsadónak pont rossz tapasztalata volt valamivel, az nem feltétlen jelenti azt, hogy nálatok is így lesz.

Támaszkodj szakemberekre!

Előző pontunk szöges ellentéte, igenis javasoljuk, hogy kapjatok javaslatokat, csak fontos, hogy azokat a megfelelő emberektől kapjátok. Legyen az egy profi fotós, aki tudja, hogy hány órakor legyen pontosan a kreatív fotózásotok, vagy a séf, aki lebeszél titeket olyan ételekről, amik nem lennének esztétikusak a svédasztalon. Az jó esküvői szolgáltatók már több száz esküvőt tudhatnak maguk mögött, rengeteg tapasztaltuk lehet, amire érdemes figyelnetek.

Legyen B terv!

Minden nyári esküvőre készülő pár álma, hogy szikrázó napsütésben, a szabad ég alatt mondja ki a boldogító igent. Viszont az időjárást nem lehet befolyásolni, tavasszal és ősszel is lehet kellemes 25 fok és nyáron is elmoshat az eső egy lagzit. A helyszín kiválasztásakor bizonyosodjatok meg arról, hogy esős, viharos időben is tudnak olyan megoldást kínálni nektek, amivel ugyanolyan mesés esküvőtök lesz, mint amit elterveztetek. Sok stresszt levesz a vállatokról az esküvő közeledtével.

Ne félj segítséget kérni!

Hogyha nincsen esküvőszervezőtök, akkor nagyon sok feladat nehezedik rátok. Az utolsó hetekben érdemes összeírnotok a teendők listáját és kiosztani a barátok és a családtagok között. Higyjétek el, mindenki szívesen fog segíteni nektek, hogy ezzel is kivegyék a részüket az esküvőtökben. Bízzátok rájuk azokat a feladatokat, amikhez ti nem kelletek, menjenek el például a pogácsákért vagy a bérelt ruhákért.

Élvezd ki a szervezést is!

Sokan érzik azt az esküvői stressz miatt, hogy bárcsak túlesnének már az esküvőn. Ez nagyon szomorú, hiszen a szervezésnek magának is egy szuper élménynek kéne lennie, hiszen hamar elszalad az idő és jobb esetben több ilyenben nem lesz része az embernek. Élvezzétek ki a ruhapróbákat, kóstolókat, találkozókat. Menyasszony és vőlegény rövid ideig lesztek, de férj és feleség egy életen át.

Állj meg egy percre!

Szó szerint mondjuk, hogy adjatok magatoknak egy kis szünetet. Nem kell, hogy az eljegyzés után egy évig csak az esküvői feladatok lebegjenek a fejetek felett. Ha szervezőre bízzátok, akkor általában az esküvőszervezés halad a maga medrében, van egy jól felállított időbeosztás, amiben láthatjátok, hogy nem 0-24-es teendők várnak rátok. Menjetek el nyugodtan nyaralni, pihenjetek, kapcsolódjatok ki. Persze szuper, ha annyira élvezitek a szervezést, hogy csak erről tudtok beszélgetni, de fontos, hogy ne munkaként tekintsetek a készülődésre. Sőt, akár elegendő, ha egy héten kitűztök egy napot, amit az esküvőszervezésre szántok és aznap átbeszélitek az aktuális teendőket.

Emlékezz arra, hogy miről is szól az esküvő!

A végére hagytuk a legfontosabbat: az esküvő lényege semmi más, csak a szerelmetek megerősítése, életetek összefonódása érzelmileg és hivatalosan is. Csak ez számít! Az hogy nem pontosan olyan árnyalatú a terítő, mint amit kiválasztottatok vagy hamar elfogynak a pogácsák az már tényleg mellékes. Akik igazán szeretnek titeket, ők lesznek ott az esküvőtökön és ezeket észre sem fogják venni, csak rátok fognak koncentrálni. Ne aggódjatok, csak élvezzétek! ❤️

Hasonló bejegyzések