Tippek környezetkímélő esküvőhöz

Az öko-esküvő koncepciója egyre népszerűbb, ahogy szerencsére egyre többünknek fontos a környezetkímélő, tudatos életmód. Amennyiben te is a fogyasztói társadalom kártékony hatásai ellen harcolsz, akkor tudod hogy a legkisebb is számít. Érdemes otthon elkezdeni a tudatosságot, de az eskövő során se feledkezzetek meg róla. Ráadásul sokkal meghittebb is lesz a Nagy Napotok, ha környezettudatos döntéseket hoztok.

 

Helyszín kiválasztása

Környezettudatosság szempontjából a legjobb döntés, ha olyan helyszínt választotok, ahol legalább a programok részét kint lehet tartani. Így nem pazaroltok energiát a helyszín világítására, hiszen a természet megoldja ezt. Lehet szó például egy gyönyörű kastély parkról, egy borászat kertjéről vagy akár egy botanikus kertről is. Ráadásul egy kinti helyszín kevesebb dekorációt és így kevesebb pazárlást igényel. Ne keseredj el akkor se, ha benti esküvőt terveztek. Érdemes olyan hotelt, éttermet vagy helyszínt találni, ahol törekednek a fenntarthatóságra, például szelektíven gyűjtik a hulladékot és energia takarékos gépeket alkalmaznak.

Fénykép: Péter Hermann Photography

Meghívó

Gondoljuk senkinek nem kell sokáig ragoznunk, hogy miért nem környezetbarát minden vendégnek meghívót gyártani, nem is beszélve a borítékokról és a többi papír kiegészítőről. Évente sok millió fát vágnak ki, hogy papírt készítsenek, ráasául a feldolgozásuk is szennyezi a környezetet. Persze ez nem azt jelenti, hogy minden szépről le kell mondani, Sokat tehettek a környezetért, ha újrahasznosított papírból készülnek a meghívóitok. Hogyha kicsit beleássátok magatokat a témába, egészen érdekes dolgokat lehet találni, mint például az ültethető papírok, amik különböző magokat tartalmaznak és ha elültetik őket a vendégek, növények vagy virágok nőnek ki belőlük. Szuper alternatíva, ha legalább a ‘save-the-date’-et digitális formában külditek ki. Érdemes létrehozni egy esküvői honlapot is, ahol minden információt részletesen le tudtok írni, így a meghívó köré nem kell kiegészítő lapocskákat rendelnetek.

Fénykép: Török-Bognár Reni

Ruha

A ruha minden menyasszony számára az egyik legfontosabb részlet, viszont egy környezetbarát menyasszonynak itt is megfontolt döntést kell hoznia! Sajnos sok ruha a vegyszerek és a fehérítők miatt szennyezi a környezet. Mindenképp járj utána, hogy a kiszemelt ruha milyen eljárással készült. Ráadásul ha magyar tervezőt választasz, azzal még a hazai divattervezést is támogatod. Újrahasznosítás tipp: lehet újra divatba jött anyukád esküvői ruhája?

Forrás: Kovács Tamás via Bálint Sára

Menü

A vacsora menü kiválasztása minden párnak központi téma. Energiatakarékos esküvőhöz fontos, hogy helyi termelők által biztosított alapanyagokat válasszuk (valamint ügyeljünk rá, hogy a helyszín és a catering is így gondolkodjon), hiszen ezzel minimalizálhatjuk a szállításkor kibocsátott káros anyagokat. Amennyiben még inkább óvnád a földet, válassz vegetáriánus / vegán menüsort.

Forrás: Cookie and Kate

Apró részletek

Sok apró részlet van egy esküvőn, ahol tudsz tudatosabban dönteni. Ilyenek például az ültelőkártyák, köszönetajándékok. Sok kicsi sokra megy, ez ennél a pontál igazán helytálló. Mindamellett, hogy óvjuk a környezetünket azzal, hogy nem egyszer használatos esküvői kiegészítőket választunk, költséghatékonyabbak is lehetünk. Manapság mindennek van alternatívája: műanyag helyett fa, lámpa helyett gyertya, vágott helyett cserepes virágok.Fontos része a tudatosságnak, hogy ne rövidszavatosságú dekorációval csinosítsuk az esküvőnket.

Forrás: Southern Weddings

Virágok

A környezettudatosság ennél a pontnál lép a tetőfokára. Gondolj bele mennyi vágott virágot használnak fel a dekorosok, a szemfényvesztő végeredményért? Merj változtatni! Egy cserepes virág ugyanolyan szép, és fantasztikus hangulatot teremt. Nekik nem ér véget az esküvőn a pályafutásuk, másnap ki lehet ültetni őket a szabadba. Használhatunk még fűszernövényeket, gyümölcsöket vagy akár zöldségeket is asztal dekorációnak virágok helyett.

Forrás: Jasmine Star Photography

Esküvő után

A sokáig mulató vendégek láthatják a „romokat”, amit az ünneplés hagyott maga után. Sajnos rengeteg dolog válik feleslegessé, például az ételek és a dekoráció. A környezetvédelemhez hozzátartozik, hogy nem szabad pazarolni, ezért a maradékot is érdemes felhasználni. Például egy kórházban vagy egy öregek otthonában biztosan nagyon örülnének a megmaradt szálas virágoknak. A cserepeseket minden vendég hazaviheti és elültetheti a kertjében. Azok az ételek pedig, amiket a hivatalos szabályok szerint a catering kiadhat, jó helyre kerülhetnek, ha odaadományozzátok például egy hajléktalanszállónak.

Forrás: Huffpost

Tedd élvezetessé a készülődést, kezdd el otthon elkészíteni a ‘zöld’ dekoráció bizonyos részeit, mint például a köszönetajándékot. Így minden nap hangolódhatsz az esküvőre, a vendégek pedig értékelni fogják a személyes törődést.

 

További képi inspiráció környezetbarát esküvőkhöz:

Képek:
1. Candace Jeffery Photography, 2. Jonathan Canlas photography, 3. Lane Dittoe Photography, 4. Dragon Studio, 5. Ejercicios01, 6. Shea Christine Photography, 7. Fotographica, 8. Colin Cowie Weddings, 9. Professional Celebrants, 10. Etsy, 11. The Big Fat Indian Wedding, 12. DM Weddings, 13. Etsy ,14. Nina Clair ,15. Evermine Weddings, 16. Beau-Coup, 17. Classic Crockery, 18. Carolyn Marie

 

Források a cikkhez:

  • https://www.brides.com/story/earth-day-eco-friendly-wedding-ideas
  • https://www.theknot.com/content/eco-friendly-wedding-guide
  • http://www.thabahotel.co.za/wedding-venues-14032016/

 

Hasonló bejegyzések